Kävimme Lontoossa tietenkin British Museumissa: museo pullollaan maailman historiallisia kalleuksia. Museo Pullollaan turisteja ympäri maailmaa digitaalikameroineen ja oppaineen.

Tämän museon siis pitäisi kertoa maailman eri kolkkien historiasta.

Eniten se kuitenkin kertoo Britannian kyseenalaisesta imperialismin historiasta. Mitä helvettiä esimerkiksi muinaisen Egyptin uskomattoman historian todistuskappaleet, kuten Rosettan kivi, tekevät Lontoossa? Mikseivät ne sijaitse Egyptissä, jonne ne todellakin kuuluvat? Olisiko syytä edes vaihtaa museon nimi vaikkapa World-wide museumiksi?


Suoraan sanottuna oksettaa koko paikka.


Eihän historiaa voi omia, ei sitä voi muuttaa. Vaikka kalleudet kuljetettaisiin Timbuktuun, nostaisiko se muka Timbuktun arvoa sinänsä?
Ehkä. Ikävä kyllä näyttää siltä, että ihmiset alkaisivat liikehtiä massoittain kohti Timbuktua, koska sinne olisi koottu kaikkea, ja paljon. Tosin Timbuktuhan on täysin eri asia kuin Lontoo, sehän ei ole edes Euroopassa eikä yhtään niin cool. Kyllä kalleuksien kuuluu ehdottomasti olla Lontoossa. Kyllä. Sen parempia selityksiä emme kaipaa.



Ihmettelen suuresti lähinnä eurooppalaisten itselleen ottamaa oikeutta omia koko maailman historia. Ottakaa huomioon, että koulussa opetettu historia on puhtaasti Eurooppa-keskeistä ja erittäin täältä käsin nähtyä ja suodatettua.

Mitä sanoo se opettaja oppilailleen, joka on luokkansa kanssa retkellä British Museumissa tai muussa vastaavassa paikassa, kun he kysyvät "Miks nää on täällä?" Sanooko hän, että no koska me olemme olleet varkaita ja valehtelijoita ja riistäjiä.

Tuskin. Kaihtanee totuutta, jos on tullut sitä edes ajatelleeksi.




Olen ylpeä, että Kansallismuseossa on lähinnä vain kotimaisia ruukunpalasia ja kansallispuvun riekaleita, ettei minun tarvitse valehdella oppilailleni maailman olevan reilu paikka.